Uncategorized

Manapság sikeresen kezeli a falászavart

Manapság sikeresen kezeli a falászavart

Írta: Sara Altshul 2016. június 16

„A falászás átvette az életemet”: Rebekah története

Amikor Rebekah Moan féktelenül enni kezdett, nem tudta, hogyan hagyja abba. Manapság sikeresen kezeli a falászavart. Itt van, hogyan.

Írta: Jennifer Acosta Scott 2014. november 19

A falási zavar egészségügyi kockázatainak kezelése

A súlygyarapodás mellett a falási zavarok növelhetik az olyan súlyos egészségügyi állapotok kockázatát, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a depresszió.

Írta: Mary Elizabeth Dallas 2014. november 19

Miért alakulnak ki a sportolók étkezési zavarai?

Tudja meg, miért fordulnak elő táplálkozási zavarok a sportolókban, és mit tehet a sporttal kapcsolatos anorexia és bulimia felismerése és segítségnyújtása érdekében.

Írta: Elizabeth Shimer Bowers, 2014. szeptember 11

Valóban ennyire veszélyes a #Thinspo? Az étkezési zavart túlélők igent mondanak

Az olyan hashtagek, mint a #thinspo és a #thinspiration, a közösségi médián keresztül népszerűsítik az anorexiát és a bulimiát. Most a korábbi betegek és ügyvédeik harcolnak. . .

Írta: Ashley Welch 2014. február 24

Tanulmány: A mértéktelen evés egyéb függőségekhez vezethet

Két új tanulmány vizsgálja a falás és más étkezési zavarok okait és hatásait. Íme, mit találtak.

Írta: Annie Hauser 2012. április 25

A Tumblr feltöri a Thinspiration blogokat

A „Thinspo” és más önkárosító blogok nap mint nap több ezer fényképet osztanak meg sovány nőkről olyan webhelyeken, mint a Tumblr és a Pinterest. Itt van a Tumblr. . .

Írta: Annie Hauser 2012. március 2

Jane Fonda a bulimiával folytatott több évtizedes csatájáról beszél

Lehet, hogy most ő a bizalom végső szimbóluma, de mielőtt Jane Fonda megalapította fitneszbirodalmát, rossz testképpel és evéssel küszködött. . .

Szerző: Sharon Tanenbaum 2011. augusztus 9

7 tipp az étkezési szokások fenntarthatóbbá tételéhez

Egy egészségesebb tányér felépítésével, amely kevesebb figyelmet fordít a vörös húsra és többet a növényekre, segíthet csökkenteni szénlábnyomát.

Írta: Hilary Macht 2021. április 30"

A vizeletvizsgálat, az ultrahang képalkotás és a vérvizsgálat három módszer, amelyet gyakran használnak a vesekövek diagnosztizálására. Alamy; Thinkstock; Alamy

Ha a vesekő tüneteit tapasztalja, különösen a hasban vagy a hát alsó oldalán, akkor a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia. A köveket az alapellátó orvos, urológus vagy nefrológus diagnosztizálhatja, de sok esetben a fájdalom olyan hirtelen és intenzív, hogy az emberek egyenesen a sürgősségi osztályra mennek. (1) 2009-ben 1,3 millió látogatást tettek a sürgősségi osztályon vesekő miatt. (2)

Függetlenül attól, hogy hol kapja az ellátást, a képalkotó vizsgálatok, vizeletvizsgálatok és vérvizsgálatok kombinációjának elvégzésére számíthat, hogy megerősítse a vesekő diagnózisát. Néhány ilyen teszt segíthet a kövek okának meghatározásában is. (3)

Képalkotó vizsgálatok, amelyek segítenek az orvosoknak diagnosztizálni a veseköveket

Az orvosok általában fizikális vizsgálat, az Ön által tapasztalt jelek és tünetek (például vér a vizeletben és vizelési nehézség) és képalkotó vizsgálatok alapján diagnosztizálják a veseköveket. (4,5) A veséket, a hólyagot és az uretereket (a vizeletet a vesékből a hólyagba szállító csövek) vizsgáló képalkotó tesztek segítenek az orvosoknak a kövek azonosításában – mondja Sean Hashmi, MD, a dél-kaliforniai Kaiser Permanente nefrológusa. .

A vesekő diagnosztizálására használt leggyakoribb képalkotó vizsgálatok a következők:

Számítógépes tomográfia (CT) Ez a képalkotó teszt háromdimenziós képeket hoz létre a hasról és a medencéről, nem igényel kontrasztfestéket, és alacsony dózisú sugárzással is elvégezhető – mondja Dr. Hashmi. Az ER-orvosok gyakran rendelnek CT-vizsgálatot a vesekő gyanúja miatt, mert a teszt segít gyors és pontos diagnózis felállításában. (6) Ultrahang Az ultrahang hanghullámokat használ, hogy valós idejű képeket készítsen a testről. Az orvosok ezt a tesztet használhatják a vesekő diagnosztizálására terhes nőknél és más olyan embereknél, akik szeretnék elkerülni a sugárzást. A 2018 februárjában a The Journal of Emergency Medicine folyóiratban megjelent áttekintő tanulmány szerint az ultrahang sürgősségi alkalmazásának egyik hátránya, hogy csak közepesen pontos a vesekő diagnosztizálására. (7) Az ultrahangvizsgálat során hiányozhatnak a kis kövek a vesében vagy az ureterben.

Amikor a vizeletvizsgálat és más vizeletvizsgálatok segítenek a vesekő diagnosztizálásában

A képalkotó vizsgálatokon kívül az orvosok általában vizeletvizsgálatot rendelnek el, hogy segítsenek meghatározni, milyen típusú kövei lehetnek, és miért alakulnak ki kövek. Ez az információ segíthet orvosának abban, hogy jobb tanácsot adjon a jövőbeni vesekövek megelőzésére vonatkozóan, mondja Naim Maalouf, MD, a dallasi UT Southwestern Medical Center belgyógyász docense. A vesekővel diagnosztizált emberek legalább 31 százalékánál 10 éven belül újabb kő alakul ki. (8)

A vesekövek ásványi anyagokból és egyéb, a vizeletben megtalálható anyagokból állnak, amelyek vizsgálattal azonosíthatók. A vesekövek típusai közé tartoznak a kalciumkövek (kalcium-oxalát és kalcium-foszfát kövek), a húgysavkövek, a struvitkövek és a cisztinkövek.

Nevezetesen, a vizeletvizsgálat és a vizeletkultúra azt is megmondhatja az orvosoknak, hogy Önnek is van-e fertőzése, ami potenciálisan életveszélyes szövődmény vesekővel kombinálva – mondja Seth K. Bechis, MD, az UC San urológiai adjunktusa. Diego Health Kaliforniában. Ha a vizelet az ureterben elzáró kő mögé szorul, a vizelet megfertőződhet. Ez a forgatókönyv a veseszövet fertőzését okozhatja, vagy átterjedhet a véráramba.

Az orvosok a következő vizeletvizsgálatokat végezhetik el a vesekő diagnózisában:

Vizelet pH-teszt A mérőpálcás vizeletvizsgálat meg tudja határozni a vizelet pH-értékét, vagyis azt, hogy mennyire savas vagy lúgos. (9) Az eredmények segíthetnek az orvosoknak kideríteni, milyen típusú köve van, mondja Hashmi. A magasabb pH-érték például azt jelentheti, hogy van egy struvit kő, amely a baktériumok salakanyagaiból képződik, míg az alacsonyabb szint azt jelentheti, hogy húgysavkő van. (10)

Vizeletvizsgálat mikroszkóppal Ehhez a teszthez a vizeletet mikroszkóp alatt elemezzük, hogy olyan ásványi anyagokból álló kristályokat keressünk, amelyek bizonyos típusú vesekövekhez kapcsolódnak, mondja Hashmi. Például húgysavkristályok találhatók a húgysavkövekben szenvedők vizeletében. A vizeletben lévő kalcium-oxalát kristályok kalcium-oxalát kőre utalhatnak.

A mikroszkópos vizeletvizsgálat abban is segíthet, hogy az orvosok vérzésre vagy fertőzésre utaló jeleket találjanak, mondja Dr. Maalouf.

24 órás vizeletgyűjtés Az orvosok gyakran 24 órás vizeletgyűjtést végeznek, mondja Maalouf. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek az összes vizeletüket egy tartályba kell összegyűjteniük 24 órán keresztül keto diet ellenjavallatok. Egyes orvosok két ilyen vizsgálatot javasolnak két egymást követő napon.

Ebből a vizeletmintából az orvosok meg tudják mondani, hogy az emberek hajlamosak-e a kőképződésre. „Ezt kőkockázati profilnak hívjuk” – mondja Maalouf.

A teszt a kalcium, az oxalát és a húgysav szintjét méri, amelyek bizonyos típusú vesekövekben találhatók, mondja Anil Agarwal MD, a nefrológia professzora és a columbusi Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának intervenciós nefrológiai igazgatója.

A citrát (a citromsav egy formája) és az ásványi magnézium szintjét is megmérik, mindkettő segít megelőzni a kövek kialakulását. A teszt a vizelet nátriumszintjét is elemzi, mivel a magas szint növelheti a vizelet kalciumszintjét, ami növeli a kő kialakulásának kockázatát. (11)

Kőelemzés Ez a teszt a húgycsövön keresztül kiürült követ elemzi, hogy meghatározza a kő típusát, például azt, hogy kalcium-oxalát- vagy húgysavkő-e. (12)

Amikor vérvizsgálatot használnak a vesekövek diagnosztizálására

A képalkotó vizsgálatok és vizeletvizsgálatok mellett az orvos vérvizsgálatot is rendelhet, amely fontos információkat tárhat fel arról, hogy mi okozhatta a vesekő kialakulását, vagy arról, hogy milyen jövőbeni kockázata van annak, hogy további kövek alakulnak ki. A vérvizsgálat segíthet:

Az alapállapotok észlelése Például az orvosok meg tudják mérni a húgysav vagy a kalcium szintjét a vérben. A magas húgysavszint azt jelentheti, hogy köszvénye van, az ízületi gyulladás egy formája, amely húgysavkövek kialakulásához vezethet. (13) A magas kalciumszint a vérben azt jelentheti, hogy a mellékpajzsmirigy túlműködik, mondja Hashmi. Ez az állapot, az úgynevezett hyperparathyreosis, kalciumkövek kialakulását okozhatja a vesében. Keresse meg a vérszegénység jeleit Az orvosok teljes vérképet is rendelhetnek. Ez a teszt kimutathatja, hogy van-e vérszegénysége, vagyis alacsony a vörösvérsejt-tömeg, ami azt jelzi, hogy alacsony a hemoglobinszintje a vesekővel összefüggő vérzés miatt, mondja Hashmi. Diagnosztizálja a fertőzést A teljes vérkép azt is meg tudja mondani az orvosoknak, hogy emelkedett-e a fehérvérsejt-szintje, ami fertőzés jele, teszi hozzá Hashmi. A veseműködés értékelése Mivel a kövek potenciálisan károsíthatják a vesét, az orvosok vérvizsgálatot végezhetnek a veseműködés értékelésére, mondja Maalouf. Ezek a vizsgálatok magukban foglalhatják a kreatinin és a vér karbamid-nitrogén szintjének mérését, amelyek olyan salakanyagok, amelyeket a vesék kiszűrnek a vérből. (14,15) Mérje meg az elektrolitokat Egy másik értékes vérvizsgálat egy komplett elektrolit panel, mondja Hashmi. Megmutatja az elektrolitok vagy fontos sók és ásványi anyagok, például nátrium és kálium szintjét a szervezetben, amelyek a vesekő miatt megváltozhatnak.  

Tippek az orvoshoz a vesekő miatt

Ha gyanítja, hogy veseköve van, íme néhány módja annak, hogy felkészüljön orvosa kinevezésére:

Írja le tüneteit és kérdéseit, amelyeket fel szeretne tenni orvosának. Legyen kész arra, hogy beszéljen bármilyen mögöttes egészségügyi állapotáról, valamint a kórtörténetéről és a szedett gyógyszereiről, mondja Shidham. Kövesse nyomon, mennyit iszik a nap folyamán, mondja Daniel Marchalik, MD, urológus és a washingtoni MedStar Washington Hospital Center ambuláns urológiai sebészetének igazgatója. Osszon meg információkat étkezési szokásairól, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a vesekő kialakulásának kockázatát – teszi hozzá Dr. Marchalik. Küldjön vagy hozzon magával előzetes orvosi jelentéseket, beleértve a képalkotó vizsgálatok és a laboratóriumi munkák eredményeit, mondja Prakash N. Maniam, MD, a floridai Kissimmee állambeli Poinciana Medical Center urológusa. Igyon egy kis vizet, hogy készen álljon vizeletmintát adni orvosának, hogy megvizsgálja, mondja Dr. Maniam. Ha vesekő keletkezik, tartsa meg, és vigye el a találkozóra, hogy az orvosok elemezzék, és megállapíthassák, milyen típusú, mondja Marchalik.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Mikor és miért utalja be a vesekőbetegeket szakemberhez. Cleveland Klinika. 2015. augusztus. Foster G, Stocks C, Borofsky MS. Sürgősségi osztálylátogatások és kórházi felvételek vesekőbetegség miatt 2009: Statisztikai tájékoztató #139. Az egészségügyi költség- és felhasználási projekt (HCUP) statisztikai összefoglalója. 2012. július. Vesekövek – Diagnózis. Mayo Klinika. 2018. március. Preminger GM, Curhan GC. Betegoktatás: vesekövek felnőtteknél (Túl az alapokon). Naprakész. 2018. március 19. Vesekövek — Áttekintés. Mayo Klinika. 2018. március Hogyan diagnosztizálják a veseköveket? Urológiai Gondozó Alapítvány. Mills L, Morley EJ, Soucy Z és mtsai. Ultrahang az Urolithiasis gyanújának diagnosztizálására és kezelésére a sürgősségi osztályon. The Journal of Emergency Medicine. 2018. február. A vesekőbetegség gyakoribb, mint a cukorbetegség. Húgyúti kőbetegségek kutatóhálózata. 2018. március Vizelet pH-teszt. Medline Plus. 2017. július. Preminger, GM és Curhan, GC. A struvit kövek patogenezise és klinikai megnyilvánulásai. Naprakész. 2018. március 18. Vesekő kockázati panel. Laborvizsgálatok online. Amerikai Klinikai Kémiai Szövetség. 2018. április. A vesekő összetétel elemzés értelmezése. Naprakész. 2017. augusztus 9. Húgysav. Laborvizsgálatok online. Amerikai Klinikai Kémiai Szövetség. 2019. április. A-tól Z-ig útmutató. Kreatinin: mi ez? Országos Vese Alapítvány. Vér karbamid-nitrogén teszt. Mayo Klinika. 2016. július. Mutass kevesebbet

A legújabb vesekövek

Az új teszt sokkal kényelmesebbé teheti a vesekő diagnosztizálását

Egy kis kísérleti tanulmány azt sugallja, hogy egy napon a betegek egyszerű vizeletvizsgálatot végezhetnek otthon vagy az orvosi rendelőben, hogy kiderítsék, mi okozza. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. május 27

Egy új tanulmány szerint az antibiotikumok növelhetik a vesekövek kialakulásának kockázatát

A legnagyobb kockázatot a gyermekeknél találták.

Írta: Katherine Lee 2018. május 10

A hormonterápia megelőzheti a húgyúti fertőzéseket a menopauza utáni nőknél

Kutatások szerint a hormonterápia (HT) segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket (UTI) idősebb nőknél.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. július 23

A húgyúti fertőzések okai és kockázati tényezői

A húgyúti fertőzések akkor fordulnak elő, amikor a káros baktériumok bejutnak a húgycsőbe – a vizeletet a szervezetből kivezető csőbe. A húgyúti fertőzések kockázati tényezői eltérőek lehetnek. . .

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 30

Segítenek-e az illóolajok biztonságosan megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Ismerje meg, hogyan segítheti az aromaterápia a húgyúti fertőzések gyógyulását.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. március 25

Szülői útmutató a gyermekek húgyúti fertőzéseihez: tünetek, diagnózis, kezelés és egyebek

Az UTI okai felnőtteknél és gyermekeknél ugyanazok, de a tünetek és a kezelés eltérő.  

Holly Pevzner 2020. március 23

Az almaecet fogyasztása segíthet megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Egyes természetes gyógymódok nagyszerűek a húgyúti fertőzésekre. Az almaecet nem tartozik ezek közé.

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 18

Húgyúti fertőzések a terhesség alatt: tünetek, kezelés és gyakori kérdések

A terhesség alatt bekövetkező fizikai és hormonális változások növelik a nő esélyét a húgyúti fertőzés kialakulására.

Holly Pevzner 2020. március 16

Vegetáriánus étrend a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésével

A több gyümölcsöt és zöldséget és kevesebb húst tartalmazó étrend csökkentheti a húgyúti fertőzéseket okozó káros baktériumok jelenlétét – mutat rá kutatás.

Becky Upham 2020. január 31

Tudat a húgyhólyag felett: segíthet-e a Mindfulness meditáció az inkontinenciában szenvedőknek?

A kutatások azt sugallják, hogy ha megfelelően gyakorolják, az éber meditáció csökkenti a hiperaktív hólyagepizódok gyakoriságát és sürgősségét.

Írta: Matt Seidholz 2019. augusztus 28"

iStock;

Az orvosok évek óta figyelmeztetnek az antibiotikumok túlzott használatának veszélyeire. Az új kutatások egy másik okra mutatnak rá, hogy csak akkor nyúljunk ezekhez a gyógyszerekhez, ha feltétlenül szükséges.

A Journal of the American Society of Nephrology folyóiratban 2018 májusában megjelent új tanulmány szerint az orális antibiotikumok a vesekő kialakulásának fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe, és a legnagyobb kockázat a gyermekek és serdülők körében lehet. (A vesekövek szilárd anyag apró, kemény darabjai, amelyek a vesékben képződhetnek, és óriási fájdalmat okozhatnak, ha elakadnak, miközben lefelé haladnak a húgyúti úton.)

A tanulmány azt is megállapította, hogy a vesekő kialakulásának kockázata az idő múlásával csökkent, de az antibiotikum-használat után évekig tovább emelkedett.

Az antibiotikumok fontos szerepet játszanak az orvostudományban, de az új adatok emlékeztetnek arra, hogy megfelelően kell őket használni – mondja Gregory Tasian, a tanulmány társszerzője, a Philadelphiai Gyermekkórház (CHOP) fertőző betegségek specialistája. “Ez a tanulmány és más, az antibiotikum-használattal kapcsolatos kutatások szünetet tartanak nekünk” – mondja. „Az antibiotikumokat megfontoltan kell használni. ”

A vesekő gyakori és növekvő probléma. Az orvosok nem tudják pontosan, miért, de a vesekő előfordulása az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megugrott az Egyesült Államokban – jegyzik meg a tanulmány szerzői.